Monchoutaart je kan er zoveel verschillende kanten mee op, iedereen kent natuurlijk de klassieke monchoutaart met kersen bovenop. De “klassieke” monchoutaart is een van de meest bezochten recepten van Marina’s Bakery en het leek me leuk een van mijn favoriete variaties van monchoutaart met jullie te delen namelijk de monchoutaart met salted caramel en stroopwafels! Ik ben dol op salted caramel en gecombineerd met stroopwafel stukjes maakt het de monchoutaart echt delicious!
Monchoutaart met salted caramel en stroopwafels
Bereiding : Salted Caramel : 30 minuten | Monchoutaart : 30 – 45 min + opstijven in de koelkast
Decoratie : 10 minuten
Ingrediënten :
Monchoutaart :
- 250 gram bastogne koekjes
- 100 gram ongezouten roomboter
- 200 gram monchou, zilveren verpakking
- 75 gram witte basterdsuiker
- 250 ml slagroom
- 1 zakje klop en fix (dr. oetker)
- 1 zakje vanillesuiker
Decoratie :
- 1 recept salted caramel
- 10 stroopwafels, in kleine stukjes
Extra nodig :
- Springvorm van 24 cm
- Bakpapier
- Evt. een plastic zak en een deegroller
- Evt. Een foodprocessor
- Keukenmachine of handmixer
- Spatel
Bereidingswijze :
De bodem van de monchoutaart :
Belangrijk : zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier, mocht je net als mij een springvorm met anti aanbaklaag gebruiken dan is bakpapier niet nodig. Verkruimel de bastogne koekjes in een foodprocessor of in een plastic zak m.b.v. een deegroller. Leg de plastic zak met de koekjes op een snijplank en sla er voorzichtig met een deegroller op, belangrijk is dat de koekjes goed verkruimeld zijn. Doe de koekkruimels in een kom en smelt de roomboter in de magnetron of in een pannetje. Meng de gesmolten roomboter door de koekkruimels heen. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en gebruik de achterkant van een lepel om het koekmengsel goed aan te drukken. Zet de springvorm in de koelkast zodat de koekbodem hard kan worden.
De monchoutaart vulling :
Doe de monchou, de basterdsuiker en de 4 eetlepels slagroom in en kom en mix alles goed door elkaar. Tip : Door 4 eetlepels ongeklopte slagroom toe te voegen gaat dit makkelijker. Doe de rest van de slagroom, de vanillesuiker en de klop en fix in een kom en klop de slagroom lobbig. Meng het monchou mengsel en de slagroom met een spatel door elkaar totdat er een egaal mengsel ontstaat. Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel het monchou mengsel over de koekbodem heen. Zet de springvorm terug in de koelkast zodat het monchou mengsel op kan stijven
Haal de springvorm na een paar uur uit de koelkast.
Salted caramel :
- Maakt de salted caramel. Liever geen salted caramel dan is dulce de leche ook heel lekker om te gebruiken!
Decoratie :
Haal de monchoutaart uit de koelkast en verdeel de salted caramel (op kamertemperatuur) met een lepel over de monchoutaart heen. Is de salted caramel afgekoeld en wat dikker, verwarm de salted caramel dan even in de magnetron. Verdeel de kleine stukjes stroopwafels over de monchoutaart. Verdeel als finishing touch nog meer salted caramel over de stukjes stroopwafel heen.
Tip 1 : Maak de monchoutaart ’s ochtends of een avond van te voren zodat de monchoutaart voldoende tijd heeft om op te stijven
Tip 2 : Ga je de monchoutaart later serveren, zet de monchoutaart dan nog even terug in de koelkast, haal de monchoutaart een half uur voor het serveren uit de koelkast
Tip 3 : De monchoutaart is mits bewaard in de koelkast 3 dagen houdbaar
Tip 4 : Liever geen bastogne koekjes gebruik dan tarwe biscuitjes of andere koekjes die je lekker vind als bodem
Heb je ook deze monchoutaart met salted caramel en stroopwafels gemaakt, deel je foto’s via Instagram of Facebook met de #Marinasbakerynl of tag mij in je bericht dit vind ik echt
heel leuk om te zien!
Meer bakinspiratie vind je onder het kopje recepten op de homepage!
Voor een kijkje achter de schermen volg Marina’s Bakery op Instagram
Ik heb hem vandaag voor het eerst gemaakt. Maar na 7,5 uur in de koelkast lijkt hij niet op te stijven en hij is ook heel laag 😶. Ik heb exact je recept en hoeveelheden aangehouden. Enig idee wat er misgegaan kan zijn?